Loading…
Tilbage

"Ønskeseddel udbedes" - OIOREST nyhedsbrev, 15. december 2008 (Finn Jordal)


16-12-2008 23:47:37
Fra OIOREST nyhedsbrev, 15. december 2008:

Der er ikke mange, der kan være uenige om, at det vil have en stor nytteværdi, hvis myndighedernes data - selvfølgelig med respekt for de aktuelle datas sikkerhedsforskrifter osv. – kunne tilgås og anvendes på en nem måde af borgere, virksomheder samt andre myndigheder. Det kunne være Kort og matrikelstyrelsen kortdata, CVR’s virksomhedsdata, Politiets statistiker, Miljøministeriets forureningsdata, valgdata, institutioners beliggenhed osv. Data kunne med fordel være geokodede, så de kunne præsenteres på kort. I ITST er vi overbeviste om, at det vil have en nytteværdi, men vi er ikke sikre på hvor stor nytteværdien egentlig vil være. Vi har heller ikke noget overblik over, hvilke af myndighedernes data, der vil være interessante for borgere, virksomheder og myndigheder at anvende, samt hvad de med fordel kunne bruges til.

I forbindelse med OIOREST arbejdet kunne jeg godt tænke mig at høre dig, om hvilke data du gerne vil kunne tilgå, samt hvordan disse data kunne anvendes med nytteværdi i form af innovation, problemløsning, effektivisering, indtjening mm. Lav en prioriteret liste (ønskeseddel) over hvilke data du gerne så var tilgængelige, hvad de skal bruges til, samt hvilken nytteværdi det vil skabe.

Inspiration til hvilke data det kan dreje sig om, kan du få fra Offentlig fællesviden i Det Digitale Danmark - http://oiorest.dk/Downloads/Offentlig_fællesviden_i_Det_Digitale_Danmark.pdf

Det var ikke mange OIOREST nyheder, der blev lanceret i dette nyhedsbrev, men mere et ønske om ved din hjælp at få et større overblik over potentialet i at gøre myndighedernes data ”mashable”.
Profilbillede

De KORREKTE koordinater til de offentlige toiletter

Tine Müller

Prøv at se her hvad der sker, når folkene bag flush-it.dk laver en side, hvor de kun har brugt et vejnavn og deraf ikke de korrekte koordinater.


Mit testmap kan ses her. Vi skal altså have kommunerne til at udlevere disse koordinater, da de er de eneste som nøjagtigt ved, hvor disse er. Jeg har arbejdet på dette i flere år og min projektbeskrivelse kan ses her (hvor jeg bl.a. har forklaret, hvordan kommunerne kan finde koordinaterne online).


Jeg arbejder i øjeblikket ihærdigt med at finde en nem måde for kommunerne at indberette disse data, hvis de da ikke vil lægge dem som en service på deres hjemmeside, sådan at alle kan downloade dem samt være up-to-date.  Der er flere og flere som efterlyser disse data og det vil også være muligt at bruge dem til mobil, gps samt sms.


Jeg skal også have fundet ud af hvor mange forskellige toiletter der skal vises, handicap, unisex, pissoir osv. osv. samt hvilken info der skal vises, men det kan jeg jo kun gøre i samarbejde med kommunerne.


Hvis nogen har lyst til at arbejde sammen med mig på projektet, så kontakt mig gerne på tinem@email.dk eller hvis nogen har ideer til hvordan vi får kommunerne med på dette, så skriv en kommentar.


M.v.h.


Tine


 


 


 


 


 


 
 


 


 

Ville være smart, hvis date kunne stilles til rådighed, så de let kunne integreres i eksempelvis OpenStreetMap (OSM).

OSM har faktisk allerede et antal tags for toiletter:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:amenity%3Dtoilets

Usage

Extended Usage

Jeg er snart ved at give op overfor Københavns kommune

Til jer som ikke orker at læse min lange beretning, så prøv bare at læse min opdatering her http://www.tinemuller.dk/PROJEKT/toiletter/opdatering.gif fra siden http://www.tinemuller.dk/PROJEKT/toiletter/.
 
Videoen er her http://www.tinemuller.dk/PROJEKT/toiletter/off.toiletter_koordinater.mp4 og ja jeg lyder godt sur, men det er jeg også. Har ikke sendt den til nogen fra kommunen endnu, men gør det nok snart. Har mest lyst til at lægge den op på YouTube. Ville det ikke være i orden?

Efter at "Solstrålehistorien" var blevet bragt blev jeg ringet op af Københavns Radio tidligt om morgenen og de ville gerne ha' jeg mødte dem inde I København og fortalte om mit projekt, men jeg er desværre for genert til at "være direkte på" i radio/tv, men ville ikke ha' noget imod at give et inverview til en journalist. Jeg fortalte også at koordinaterne jo IKKE var blevet oplyst til mig endnu, så det blev ikke til noget. Men interessen er der åbenbart.
 
MEN jeg må da indrømme, at nu drejer historien sig vel mere og mere om hvor besværligt det er at arbejde sammen med Københavns kommune for at få denne info, men det er jo en helt anden historie, men ville sikkert være guf for Ekstra Bladet o.lign. :-)
 
Det kan da ikke være rigtigt at der bliver lavet flere og flere projekter, fordi der er større og større interesse for dette, fordi folk er ved at besørge i bukserne, hvilket virkelig er et stort problem for mange, og så ikke kan bruges fordi koordinaterne er forkerte. Der er en gruppe unge landinspektør studerende som har lavet et 1. semester projekt om Toiletkort til mobiltelefonen, og de har måttet være ude og opsøge alle toiletterne fysisk med en GPS og det kan da ikke være rigtigt, at vi andre også må gøre dette. Har haft kontakt til dem, men de har for travlt til at viderudvikle projektet med mig, men har været så søde at sende mig deres report, desværre.

Profilbillede

Ejendoms og Miljødatabasen

Kristian Poulsen

I mit daglige arbejde ville det være rart hvis man kunne tilgå E&M data (KRR, ESR og BBR) via Web Services, i stedet for den lidt kluntede måde som man gør i dag ...

Den metode man har valgt med hensyn til distribution af ois data er da også helt hen i vejret ... hvorfor er der ikke en webservice.ois.dk ???

mvh

Kristian

Jeg er med i et projekt der hedder OpenStreetMap.org, og her er vi meget interesseret i så meget offentlige data med et gps-koordinat. Det være sig byer, veje, kommuner, busstopsteder, postkasser, bænke, parkeringer, huse (vi har fået de offentlige data fra 2002, men det ville være rart at automatisk få dem opdateret) og meget andet. Læs eventuelt her: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Da:Map_Features hvad vi understøtter på vores kort.

Vejdata er f.eks. allerede gjort frie og offentlige i lande som USA og Holland. I Holland er OpenStreetMap nu blevet det bedste kort over landet.

OpenStreetMap er nemlig det helt rigtige sted at donere data til, da dette kort bruges i mange forskellige henseender og lande. Derved bliver data ikke kun tilgængelige til folk der kender det danske API, men til alle der kender OpenStreetMap.

Hilsen
Esben

+1


Det er jeg SÅ meget med på.


OpenStreetMap bliver blandt andet også brugt til at lave DRM-free kort med på CloudMade

Profilbillede

Data til iPhone programmer

Ole G P

Jeg udvikler små programmer til iPhone. Har bl.a. lavet Toginfo og Rejseinfo. Programmerne finder automatisk den nærmeste station/stoppested og kan vise hvilke afgange der er inden for de næste timer. Se mere på trickclown.dk.

Jeg kunne godt tænke mig at der var offetlige webservices som tilbød data for:
1. Bus, tog, færgeafgang. Inkl forsinkelser og driftstatus mm. Evt. koordinater for hver enkelt bus (som er udstyret med GPS).
2. Ledige parkeringspladser i alle danske byer med elektroniske billetautomater.
3. Diverse data fra trafikken.dk. Information om kødannelse mm.
4. Geodata for placeringer af diverse effekter såsom: Røde postkasser, Fotofælder, Offentlige toiletter, parkeringspladser etc.
5. Geocoding og reverse geocoding med matrikelstyrelsens data.
Profilbillede

Offline-geokodning p.b.a. skraldespande, busstoppesteder og access points!

Kristoffer Olsen

Hej Janus og Finn

Linket til "Offentlig fællesviden i Det Digitale Danmark" virker ikke for mig. Jeg får en 404, når jeg forfølger det såvel herfra som fra henvisninger på oiorest.dk og version2.

Jeg kunne godt tænke mig, at det blev muligt at hente opdaterede datasæt, der gør det muligt at omsætte/geokode et udvalg af unikt identificerbare kendetegn i det offentlige byrum til GPS-koordinater. For Københavns vedkommende tænker jeg på eksempelvis busstoppesteder, parkeringsautomater, skraldespande og de specielle fliser, som KBH.dk har fået opsat rundt om i byen. Listen skal selvfølgelig opdateres løbende i takt med, at stoppesteder og parkeringsautomater skifter placering.

Fordelen ved at have adgang til et sådant relativt kompakt datasæt er, at man gør det muligt at udvikle applikationer til håndholdte enheder uden GPS og online webservices, som alligevel kan stedfæste ens position med en vis præcision uden at man behøver være i nærheden af et husnummer eller vejskilt. Hvis man så oven i købet opfinder en harmoniseret terminologi, hvor skraldespande, busstoppesteder m.v. får ensartede små "nummerplader", bliver det for brugeren blot et spørgsmål om at indtaste eksempelvis "SK10567" på sin mobil, hvorefter eksempelvis en kulturnat-applikation med det samme kan fortælle ham hvilke kulturnatbegivenheder omkring ham, der begynder inden for den næste time og er tagget med "arkæologi". Også selv om han ikke befinder sig i nærheden af et vejskilt, husnummer eller har adgang til nettet for at kunne tilgå AWS.

Skulle man være mere avanceret og se bort fra eventuelle sikkerhedshensyn kunne man også overveje at tilgængeliggøre geokodede koordinatsæt for MAC-adresser på trådløse access points ejet af offentlige myndigheder. Det ville hjælpe kommercielle tjenester som eksempelvis Skyhooks WPS med at øge præcisionen på deres geolokaliserings-tjenester og ville sikkert også stimulere en underskov af græsrodstjenester.

Jeg har ikke det forkromede overblik, der ville gøre mig i stand til at lave en ønskeliste i stil med Finns specifikationer, men det kan være jeg vender tilbage, når jeg har fået set nærmere på "Offentlig fællesviden" :-)
Hej Kristoffer

Tak for ønsket. Det er en spændende ide, at bruge geokodede data og mobile enheder uden GPS til at stedfæste en position.

Du burde nu kunne komme videre med ønskelisten, da linket til "Offentlig fællesviden i Det Digitale Danmark" er på plads ;-)
Mange tak for oplysningen.

Mvh.
Finn