Standarder og infrastruktur

Standarderne definerer de tekniske rammer for Nemhandel. Dette drejer sig om Nemhandelsregisteret (NHR), Peppol, eDelivery og OIOUBL. 

Nemhandel er oprindeligt baseret på NHR, OIOUBL og OIORASP (sidstnævnte er nedlagt i dag), men den teknologiske udvikling og det generelle digitaliseringsniveau hos danske virksomheder og resten af verden har givet behov for udvikling af et ’europæisk Nemhandel’, som kaldes Peppol og som i dag også bruges uden for Europa.

Sammenhængen mellem disse standarder kan forklares således: 

Nemhandelsregisteret er en Peppol SMP (Service Metadata Publisher), der fungerer som et adresseregister og er derfor integreret med Peppol eDelivery. I Nemhandel eDelivery infrastrukturen anvendes Peppol eDelivery AS4 til forsendelsen af dokumenter. 

Nemhandel eDelivery udvikles og vedligeholdes af Erhvervsstyrelsen mens Peppol eDelivery, udvikles og vedligeholdes af det multinationale e-handelssamarbejde OpenPeppol.

De to netværk dækker forskellige behov:

  • Nemhandel har et bredere udvalg af dokumenttyper, understøtter flere forretningsprocesser og er tættere integreret med den nationale digitale signaturløsning, MitID. 
  • Peppol integrerer på sin side pænere med udenlandske samhandelspartnere, og har global rækkevidde. Erhvervsstyrelsen arbejder løbende på at sikre at det er så let som muligt at integrere de to infrastrukturer.

Se figur 1 og 2 til grafisk afbildning af forsendelses-processerne. 

2.1. Peppol

Peppol er den samlede betegnelse for en international infrastruktur, et sæt af standarder og dokumentsyntakser, den tilhørende dokumentation, og den organisation som vedligeholder det. 

Peppol har sit udspring i et projekt finansieret af Europa-Kommissionen og medlemmerne af Peppol-konsortiet. Peppol-projektet blev iværksat i 2008 med det formål at forenkle grænseoverskridende e-handel igennem udviklingen af fælles standarder, samt harmoniseringen af standarder og processer i B2G og B2B elektronisk handel. Peppol er dermed udviklet både med det formål at facilitere offentlige indkøb og til at  varetage B2B-segmentets behov. 

Peppol omfatter 10 e-handelsdokumenter, beskrevet i såkaldte BIS (Business Interoperability Specification) dokumenter. Disse vedligeholdes af arbejdsgrupper under organisationen OpenPeppol.

Peppols brugere registrer sig med (for danske brugere) deres CVR- og GLN-numre i et Access Point (AP) – typisk en IT-serviceleverandør, men principielt kan deltagerne hoste deres eget AP. AP-operatøren registrerer modtageren i Peppols Adresseregistre.

Enhver modtager i Peppol er registreret hos en Service Metadata Provider (SMP), som opbevarer tekniske  data over det tilknyttede AP, og hvilke dokumenter modtagerne er i stand til at håndtere. I Danmark er Nemhandelsregisteret en central SMP, vedligeholdt af Erhvervsstyrelsen. 

Endeligt vedligeholder Peppol et samlet, centralt register, Service Metadata Locator (SML). Dette register indeholder oplysninger om hvilket SMP hver modtager er tilknyttet, så brugere (eller deres AP) kan finde kontaktoplysninger på andre brugere som ikke er tilknyttet den samme AP eller SMP. SML vedligeholder desuden den autoritative liste over SMPer.

Når en bruger skal sende dokumenter til en modtager med ukendte metadata slår de først op i SML, som oplyser modtagerens SMP. Derefter slår afsenderen op i modtagerens SMP, for at finde modtagerens AP og detaljerede metadata (hvilke dokumenttyper de håndterer, m.m.). Med disse oplysninger er afsenders AP i stand til at sende dokumentet til modtagers AP. Dokumentet regnes for modtaget idet modtagers AP kvitterer for korrekt modtagelse.

Figur 1.

I Peppol-infrastrukturen skitseret i figur 1 foregår dokumentudvekslingen ved at Leverandør (Step 1) skal sende et forretningsdokument til Kunde (Step 4). 

Leverandøren udarbejder sit elektroniske dokument, som i eksemplet er en e-faktura. Denne e-faktura afsendes via leverandørens AP-leverandør. AP-leverandøren er slutbrugernes adgang til Peppol netværket. 

AP-leverandøren slår op i SML, som identificerer den SMP, hvor kunden er registreret. Herefter afsendes e-fakturaen via Peppol-infrastrukturen med transportprotokollen AS4 til kundens AP-leverandør, som videredistribuerer den til den rette modtager, kunden.

2.2. OIOUBL

OIOUBL er den danske tilpasning af den internationale UBL 2.0 fra standardiseringsorganet OASIS.

Den danske tilpasning indeholder 18 e-handelsdokumenter, udførligt beskrevet i såkaldte dokumentguidelines. Hertil kommer kodelister og tværgående guidelines.

Med henblik på at præcisere og støtte brugere i deres implementering er der udarbejdet en række FAQs. 

Figur 2.

Nemhandel eDelivery infrastrukturen er opbygget omkring den såkaldte ”4-corner model”, skitseret i figur 2, hvor afsenderen sender et forretningsdokument til et adgangspunkt (AP). Dette adgangspunkt sender så forretningsdokumentet videre til modtagers adgangspunkt, som sørger for at videreformidle forretningsdokumentet til den endelige modtager.

Forretningsdokumentet er repræsenteret ved hjælp af OIOUBL, som er en fællesoffentlig XML-standard for e-handelsdokumenter. Dokumentet sendes via en transportprotokol, der overholder OIOUBL-standarden.